söndag 31 januari 2010

Nyår i Jämtlandsfjällen

Efter julfirande med Micke, Matilda, Alice, Elsa och Wivan så packade vi bilen för färd mot Ede i Offerdal. Stugan väntade men tyvärr hade vi fått besked om att vattnet frusit så det var bara att ställa in sig på en något spartansk vistelse. Väl framme gjorde vi ändå ett försök att få igång vattnet med hjälp av värmekabeln och vilken lycka när vattnet kom igång (om än sprutande ur ett rör som sprungit läck). Efter lite fixande och lagande hade vi iallfall vatten och tillvaron blev genast lite lättare.....

Det var kallt i norrland. Temperaturen växlade mellan -5 C och -28 C. De "mildare" dagarna passade vi på att åka utför och de lite kallare dagarna tillbringade vi på isen. Idel åkarbrasor och ruscher på isen gick åt för att hålla värmen. Men vi fick fisk och fin sådan. När vi for hemåt var bilen packad med 18 rödingar i 0,8-1,3 kg klassen. Alla fiskar drog vi dock inte upp själva. Jämtlänningarna (de äldre) tyckte att barnen visade ett sådant engagemang och tålamod i kylan att de var värda lite extra rödingar som de glatt delade med sig av. Barnen kom även med på Landösjöns hemsida och här bredvid ser ni bilden.

Vi hade även en liten släktträff på Allmåsa värdshus efter en heldag i skidbacken. Trevligt umgänge och god mat. Vi gjorde en övernattning på Holiday Club i Åre med bad, bastuland och middag efter en dag i Åres liftsystem. Vidare fiskade vi sik på Landösjön. Vi var ensamma där vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att temperaturen visade på -22 C. Killen i fiskaffären där vi köpte maggot frågade om vi var turister när vi berättade att vi skulle ner på Musviken och fiska! Men vad gör man när man inte har tillgång till godbitarna året om?

Nyårsafton hade vi egentligen planerat en tur upp till Stensdalsstugan med turskidor men vi insåg att vi nog hade ett lite väl tight schema och kom överens om att vi sparar den turen till en annan gång. Varför inte en solig och skön vårdag i april framöver. Nu blev det skumpa och raketer i stugan vilket var nog så mysigt.

Inga kommentarer: